Gemeente Rotterdam kiest UTS Abbink voor referendum

Het recept voor een geslaagd referendum in de gemeente Rotterdam? Men neme honderden stemhokjes, een stuk of zestig bestelbussen, een paar kilometer bewegwijzering, paaltjes en afzetlint en niet te vergeten, duizenden koppen koffie. UTS Abbink is sinds jaar en dag in opdracht van de gemeente Rotterdam bereider van geslaagde verkiezingen. En inmiddels mogen we zonder valse bescheidenheid zeggen dat we uitblinken in deze logistieke puzzel!

Binnen 48 uur 291 stembureaus opbouwen, laten draaien en weer afbreken, is met recht een monsterklus. Maar wel één waar we graag onze tanden inzetten! Afgelopen december was de planning voor het referendum rond. En vanaf februari werd er al flink de handen uit de mouwen gestoken. Om het referendum vlekkeloos te laten verlopen moet je in de voorbereiding elk detail doordenken. Zijn alle toegangen van de stembureaus rolstoelvriendelijk? Zijn de locaties voldoende uitgerust of is er nog extra materiaal nodig? Staan de beheerders van de gebouwen die tijdelijk tot stembureau worden omgedoopt klaar? En zo regelden we de afgelopen maanden duizend en één dingen…

UTS App-ink

Waar de chauffeurs zich bevinden, welke stembureaus bevoorraad zijn, wie het eerst klaar is met stemmen tellen… Op onze logistieke app komt alles samen. Iedereen (zowel de medewerkers van de gemeente als de mensen van UTS Abbink) heeft realtime inzicht in de planning en activiteiten. Deze app is onze laatste slimme vondst bij grote logistieke operaties. ‘Een uitkomst!’ volgens iedereen die er mee werkt. Want dat alle medewerkers op elk moment precies weten wat er moet gebeuren en is gedaan, maakt het logistieke circus van de verkiezing tot een overzichtelijk geordend proces.

Het is tijd!

Op de dag van het referendum zijn de chauffeurs er al vroeg bij: tussen twaalf en vier uur ’s nachts worden alle 291 stembureaus bevoorraad en opgebouwd. Om vier uur starten de portiers van de stembureaus om de – dan nog lege – stembussen officieel in ontvangst te nemen. Vanaf half acht zijn de stemgerechtigde Rotterdammers aan zet. Tot negen uur ’s avonds. Dan worden overal de stemmen geteld en melden de voorzitters via de app van UTS Abbink dat ze klaar zijn. Dit is voor de chauffeurs het sein om hun ophaalronde te starten. De stembureaus worden afgebroken en de volle stembussen, inclusief alle materialen, weer meegenomen en afgeleverd bij de bewaakte loods. De zon komt dus alweer op als alle medewerkers van deze logistieke operatie huiswaarts keren en daarmee alle acties in de app groen gekleurd zijn. Hét teken dat ook deze verkiezing weer een geslaagde operatie is geweest.

Dezelfde taal

“De ervaring van UTS Abbink uit zich in de uitgekiende voorbereiding. Het scheelt ons letterlijk honderden telefoontjes!” vertelt Yvonne van Velzen, coördinator Verkiezingen bij de gemeente Rotterdam. “Sinds de Tweede Kamerverkiezingen in 2012 werken we met UTS Abbink. En dat is heel goed uitgepakt. Met elke verkiezing leren we bij. Daardoor spreken we inmiddels echt dezelfde taal en loopt het allemaal zo goed. Ik kan me kortom geen verkiezing meer zonder UTS Abbink voorstellen!”

Opvallende zaken

Sterk verhaal