Hierbij veroordeel ik u tot een verhuizing!
Als de Hoge Raad gaat verhuizen is één ding van het allergrootste belang: de vertrouwelijke documenten mogen tijdens de verhuizing geen seconde uit het oog verloren worden. Gelukkig weet Abbink UTS met zo’n belangrijk logistiek vraagstuk wel raad!
Bij het binnengaan van ‘Huis Huguetan’ in Den Haag valt één ding meteen op: hier ademt elke vierkante centimeter een rijke geschiedenis. Beelden, kroonluchters, portretten van de eerste bewoners… Je waant je in een paleis. En dat is niet verwonderlijk. Want in 1734 werd dit zogenaamde Stadspaleis voor de rijke bankiersdochter Adriana Margaretha Huguetan gebouwd. En bijna een eeuw later, in 1813, woonde Koning Willem I hier in afwachting van de verbouwing van Paleis Noordeinde. En spoelen we twee eeuwen vooruit, dan eindigen we bij de laatste bewoners: de Hoge Raad der Nederlanden.
Van drie naar één
Tot afgelopen februari zetelden de raadsheren, zoals zowel de mannelijke als vrouwelijke rechters van de Hoge Raad heten, en de andere medewerkers in het statige pand aan het Lange Voorhout. Plús de twee nabijgelegen panden. Er werd kortgezegd in drie aparte panden gewerkt en daarom was de Hoge Raad al geruime tijd uit z’n jasje gegroeid. Het nieuwe onderkomen, een architectonisch hoogtepuntje, ligt aan het Korte Voorhout. Hier komt alles samen: zittingszalen, bibliotheek, de kamers van de medewerkers en het (historische) archief. En het mag gezegd worden: Kaan Architecten is erin geslaagd een minstens zo mooi modern onderkomen voor de Hoge Raad te realiseren.
Het laatste woord
De verhuizing is er één in de categorie ‘one of a kind’. De Hoge Raad is namelijk de hoogste rechter in Nederland op het gebied van het civiele-, straf- en belastingrecht. De inhoud van de stukken die hier worden bewaard, is waanzinnig gevoelig. Zou er iets van op straat belanden, dan kan dat grote maatschappelijke gevolgen hebben. Je begrijpt: als zo’n organisatie gaat verhuizen, ook al is het maar een paar honderd meter verderop, dan moet dat volgens de hoogste veiligheidsstandaard gebeuren. En ja, dan kom je natuurlijk bij Abbink UTS uit.
Kleur bekennen
Elke sector, straf-, fiscaal en civiel recht, heeft een eigen kleur verhuisbak. Vanwege de hoge vertrouwelijkheid van de stukken, hebben de medewerkers alles zelf in één weekend ingepakt. De gevoelige stukken mogen tenslotte op geen enkel moment in handen van buitenstaanders komen. Als de deksel van een bak wordt gesloten – dubbel verzegeld! – staat er vanaf dat moment constant bewaking bij. Het verplaatsen en uitpakken van elke bak is onder toezicht van een beveiliger. Zodoende is het zeker dat elk ingepakt document in het nieuwe pand weer veilig aankomt en ongezien kan worden uitgepakt en opgeborgen.
Vlekkeloze verhuizing
Inmiddels zit de verhuizing erop. En iedereen kan weer rustig ademhalen, want de verhuizing van alle bakken met vertrouwelijke inhoud is vlekkeloos verlopen. Evenals het overbrengen van alle andere meubels en ICT. Want dat is nu eenmaal de aanpak van Abbink UTS en daar zult u het mee moeten doen…
Opvallende zaken
- Bij het in- en uitpakken van elke bak is bewaking aanwezig.
- De geheimhouding van de documenten is van het allergrootste belang.
- Het nieuwe gebouw is een architectonisch hoogtepuntje.
- De Hoge Raad gaat van drie gebouwen naar één.