Samen sterk voor de Dinka school in Tanzania

“Niet verhuizers, maar die meisjes dáár zijn pas sterk! Want vergis je niet; we geven ze onderdak, leren ze rekenen en schrijven… Maar de échte kracht van die school zit ‘m in het feit dat die meisjes sterk worden. Want als je iets leert, en je kunt zodoende je ouders dingen uitleggen, maakt dat je sterk. Zeker in Tanzania, waar je als meisje eigenlijk nauwelijks meetelt.”

Van verhuizer tot geslaagd ondernemer: directeur André van Herk van UTS Abbink weet dat elk succes begint met fatsoenlijke scholing. Maar jammer genoeg is dat niet overal ter wereld een vanzelfsprekend gegeven. Toen Kimberley en Erick op zijn pad kwamen en vertelden over hun plannen om een school in Tanzania te starten, twijfelde André geen moment. Het was tijd om zijn zakelijke succes te delen. UTS Abbink moest zich ook maar eens over de grens sterk maken!

Samen sterk

Degenen die André kennen, weten dat hij een man van zijn woord is én een ongeremde drive heeft. Geen wonder dus dat vijf jaar na dat eerste gesprek met Erick en Kimberley de Dinka School al voor 110 kinderen een thuisbasis vormt. “We hebben de grond gekocht en een gebouw neergezet. We hebben er computers heen gestuurd, leerkrachten aangesteld en ontelbaar veel fundraisers georganiseerd. Maar laat ik vooropstellen dat dit een gezamenlijke prestatie is van heel veel lieve mensen uit Wassenaar. Zonder al die belangeloze initiatieven konden we lang niet zo ver zijn als het nu is.”  

Hoe het begon

Toen Kimberley Zandvliet, geboren en getogen Wassenaarse, na haar opleiding Pedagogiek vrijwilligerswerk in een kindertehuis in Tanzania deed, verloor ze haar hart aan het land én Erick Pownall. Ooit zelf het geluk gehad een goede opleiding te kunnen doen, wilden ze de kinderen in de geboortestreek van Erick deze kans ook bieden. Hun overtuiging ‘samen staan wij sterker’ vormde de basis van de Dinka School. Inmiddels is de dagelijkse leiding met succes in hun handen.

Dankbaar

Begin mei toog André samen met negen trouwe sponsoren richting Arusha, Tanzania. Na alle hardloopwedstrijden, benefietwedstrijden, kaart- en muziekavonden was het een feest om het resultaat van zoveel goeds in het echt te bewonderen. André: “Sinds ik de Dinka School als ambassadeur ondersteun, zijn ook klanten van UTS Abbink niet meer veilig voor mij… Zodoende was ik dankbaar om te zien hoe al die afgedankte meubeltjes, (sport)attributen, boeken, bedden en kleding van alle scholen en bedrijven die we hebben verhuisd op zo’n goede plek zijn terechtgekomen.“

Kansen creëren

Zoals we André kennen, draait hij ook niet om de hete brij heen als hem gevraagd wordt hoe de school een substantiële plek in het gebied kan krijgen. “Momenteel bieden we 110 kinderen een thuis op de Dinka School. Onze droom is om in de nabije toekomst 240 leerlingen een toekomst te bieden die een stuk rooskleuriger is dan vervallen in diefstal of prostitutie. We willen voor zoveel mogelijk kinderen een kans creëren. En tegelijk ook werkgelegenheid aan lokale leraren bieden. De boel blijft daar draaien, omdat er boel mensen zijn die wat ze kunnen missen aan Stichting Dinka gunnen. Dus of het nou materiaal of geld is; we zijn ermee geholpen. En nog beter: de kinderen zijn je eeuwig dankbaar!

Giften voor Stichting Dinka – hoe bescheiden ook – zijn welkom op NL34RABO0120136368. Meer weten hoe de Dinka School het verschil maakt? Lees verder op www.dinkakids.com

Opvallende zaken

Sterk verhaal